Les crêpes
Eune crêpe est en prîncipe eune gâche coutchie sus eune
pièrre caûffée, eune câssetrole, ou eune fielle dé méta. Oulle est grée d'eune
farce ofûche d'auve d'la flieu, d's oeux et du lait.
Y'en a un tas d'difféthentes crêpes partout l'monde, s'lon
des r'chettes traditionnelles dé difféthents pays. Les crêpes Jèrriaises sont
êpaîsses, auve du frit dans la farce. Les crêpes Brétonnes sont hardi tenvres,
coumme d'la dentelle, pus à co grandes épis pliées. Les crêpes Angliaiches sont
coumme entre les deux. Nou trouve des crêpes grées atout du l'vain. Et au run
d'la flieu y'en a des crêpes grées atout du sarrâsîn ou d'la patate ou d'la
flieu d'riz. Les crêpes Êcôssaises sont coumme les Jèrriaises, eune tchullée
d'farce laîssie tchée dans eune câssetrole, mais pouor ieux sans frit et auve
du lait d'beurre ou du bicarbonate.
Les crêpes peuvent êt' chucrées ou coumme des lévreunes.
S'nou-s'aime nou peut y mett' d'la m'lasse, du sitho d'or, du sitho d'êrabl'ye,
du chucre, du myi, d'la g'lée ou du nièr beurre, ou autrément du jambon, un oeu
crutchi sus la crêpe coumme oulle est caûffée, ou du fronmage, par exempl'ye.
Nou peut mett' du jus d'limon ou d'la crème ou, sustout en Ûrope dé l'Êst, d'la
crème suthie.
Nou peut rouôler du frit ou des lédgeunmes ou d'la viande
dans des crêpes, ou coumme en Russie mett' du caviar (ou du saumon) sus des
p'tites crêpes.
D'vant l'Tchithême, ch'est d'couôteunme dé graie des crêpes
lé Mardi Gras. Ch'tait pouor faithe sèrvi l'beurre et l's oeux tchi n'taient
pon pèrmîns duthant la jeûn'nie Chrêtchienne jusqu'à Pâques.
No comments:
Post a Comment