Lé thée est eune sîmpl'ye
bouaisson grée atout dé ieau bouoillante et des fielles stchies.
Y'a un tas d'difféthents thées grées atout des difféthentes
hèrbes
et mêmes
des flieurs, mais l'pus populaithe est l'thée tchi veint du bîsson
Camellia sinensis - la pliante à
thée. Auprès
l'ieau ch'est chein qu'nou bait l'pus dans l'monde.
Lé
thée fut dêcouvèrt
et tchultivé pouor c'menchi en Chinne, épis exporté partout
l'monde. Auprès
l'Âsie,
l'Ûrope èrchut l'thée
au seizième siècl'ye. Les Britanniques tch'aimaient tant baithe du
thée, pliantîtent des pliantes dé thée en Înde pouor faithe la
compétition d'auve les Chinnouais.
Not'
mot thée
veint d'la langue Min' pâlée ès côtes d'la Chinne du Su'êt'. Chu
nom fut apporté en Ûrope par des marchands Hollandais épis pâssé
dans bein d'langues Ûropéennes.
Y'a
eune légende qu'un mouaine Buddhiste haûtait au run d'méditer, et
c'copit les paûpiéthes à seule fîn dé s'garder êvilyi. Les
paûpiéthes copées par têrre y gèrmîtent et d'vîntent eune
pliante dé tchi les fielles 'taient capabl'yes dé renforchi la
vil'lie des mouaines à lus méditâtion.
Pus
probabliément lé thée a 'té bu pouor des milles ans coumme d'la
méd'cinne - et nou r'quémande acouo au jour d'aniet l'vèrt thée
pouor les beinfaits à la santé.
Lé
nièr thée est l'rêsultat d'eune fèrmentâtion des fielles d'vant
la séqu'thie tch'arrête la fèrment'tie. V'là tchi prêsèrve lé
thée, et l'nièr thée a don 'té un objet d'conmèrce d'pis les
touos vièrs temps viyant qu'lé goût enduthait les longs viages en
mé ou l'travèrs des pays au liain.
Dans
des pays nou-s'aime mus baithe du thée auve du lait, et dans d'aut's
ch'est auve du limon. Lé thée est étout mêlé auve des flieurs,
des fits, ou d's êpices pouor amender l'goût. Lé thée au jasmîn,
l'thée à la menthe, ou l'thée à la bèrgamote, sont bein connus.
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